Beskrivning
I 1500-talets Danmark och Sverige realiserades reformationen genom skapandet av två lutherska statskyrkor. Reformation i två riken, som är resultatet av ett samarbete mellan svenska och danska historiker, skildrar orsakerna till och konsekvenserna av denna utveckling.
I bokens första del analyseras svensk och dansk reformationsforskning inom historia och kyrkohistoria. Genom bidragen visas vilka problemställningar som har varit tongivande inom forskningen, men också betydelsen av internationella impulser och hur olika generationer av forskare har påverkat fältets utveckling.
Bokens andra del tar upp exempel på problem som nutida forskare fokuserat på. Det handlar bland annat om tyska rådgivares betydelse för kyrkoordningen i Danmark och Sverige åren 15371541, om ögonvittnesskildringar och personliga upplevelser av den tidiga svenska reformationen, om förändringar i vem som fick äga och donera egendom i senmedeltidens Stockholm, om den tidigmoderna magiska världsbild som var en utgångspunkt för reformationens ledare och anhängare i Sverige, och om framväxten av en luthersk visuell kultur i Danmark.
Antologin innehåller både historiografiska och historiska studier, och mångfalden av perspektiv pekar på att det finns en stor och fruktbar variation av metoder att angripa reformationen på. Bokens bidrag är därmed uttryck för kritisk reflektion över fältets metodiska och vetenskapsteoretiska arv, och visar samtidigt att fältet är under utveckling och att dansksvenska (och nordiska) samarbeten kan inspirera till ny forskning.
Nr 38 i skriftserien Centrum för Öresundsstudier.