Beskrivning
Vägarna till ensamstående föräldraskap är många, och de kan vara frivilliga eller ofrivilliga, omdebatterade eller okontroversiella. Livet som ensamstående förälder kan också vara präglat av ensamhet, eller inte alls ensamt.
Enförälderfamiljer synliggör de många betydelser och nyanser, vanligheter och ovanligheter, värden och känslor som ryms i erfarenheter av att vara ensamstående förälder. Boken undersöker också skildringar av ensamstående föräldrars familjeliv i litteratur, film och andra medier, från banbrytande romaner på 1930-talet till komplexa filmberättelser och humoristiska seriealbum på 2000-talet.
Kapitlen är skrivna av forskare, författare och journalister med olika perspektiv och utgångspunkter. Detta gör att boken som helhet ger en bred bild av hur det ensamstående föräldraskapet beskrivs, förstås och upplevs i olika sammanhang och situationer.
Enförälderfamiljer ingår i forskningsprojektet ”Ensamstående föräldrar i svenska medier” och är redigerad av Helena Wahlström Henriksson, professor i genusvetenskap vid Uppsala universitet, och Disa Bergnehr, professor i pedagogik vid Linnéuniversitetet.